Keresés

Juhar a kertben

LinkajánlásJuharJuharjuhar.lap.hu/9-99hu15009680482008-01-03 14:39:372017-07-25 09:34:08EGGEGGCentral Médiacsoport Zrt.centralmediacsoport@centralmediacsoport.hu2008

Meghatározás

A juhar vagy juharfa (Acer) korábban a juharfélék (Aceraceae), a legújabban elfogadott rendszerezés alapján a szappanfafélék (Sapindaceae) családjába sorolt növénynemzetség. A nemzetség tudományos neve (Acer) a latin nyelvből származik, jelentése „éles”, ami a levelek jellegzetes csúcsaira utal, és először a francia botanikus, Joseph Pitton de Tournefort használta a növényre 1700-ban.<br /><br />Főleg a mérsékelt övben elterjedt kis fák vagy cserjék tartoznak ide, körülbelül 100 faj. A levelek tenyeresen karéjosak, vagy páratlanul szárnyaltak, a virágok redukáltak, gyakori a szélmegporzás. A porzók két körben helyezkednek el, számuk körönként öt, olykor csak négy. Termésük jellegzetes repítőkészülékkel ellátott ikerlependék. Faanyagának, főleg a hegyi juharénak (Acer pseudoplatanus), külön neve van: jávor.

Szponzorált hirdetések

Hirdetés

Ön azt választotta, hogy az alábbi linkhez hibajelzést küld a lap.hu oldal szerkesztőjének. Kérjük, írja meg a szerkesztőnek a megjegyzés mezőbe, hogy miért találja a lenti linket hibásnak, illetve adja meg e-mail címét, hogy az észrevételére reagálhassunk!

Hibás link:
Hibás URL:
Hibás link doboza:Juhar a kertben
Név:
 
E-mail cím:
 
Megjegyzés:
Biztonsági kód:
 
Mégsem Elküldés